Terapevtska in učna kmetija

Terapevtska in učna kmetija

Na naši kmetiji  se obiskovalci vključujejo v raznolike aktivnosti v naravi in z živalmi. Že narava sama ima blagodejen učinek na človekovo počutje, saj ponuja ritmične vzorce, kot so žuborenje vode, petje ptic ali šumenje vetra v vejah dreves. Ti naravni zvoki imajo pomirjujoč učinek na živčni sistem, kar prispeva k zmanjšanju stresa. Ko temu dodamo še svež zrak in fizično aktivnost, ki spodbuja sproščanje endorfinov – naravnih “hormonov sreče”, ter stik z živalmi, ki spodbuja sproščanje oksitocina, pomirjujočega hormona ljubezni, se učinek na celostno dobro počutje posameznika še poveča.

Sodelovanje pri različnih dejavnostih povezanih z živalmi in kmetijskimi opravili, pa omogoča posameznikom, še posebej otrokom, da pridobijo praktično znanje o življenju na kmetiji. Spoznajo pomen trajnostnega kmetovanja, pridobijo spoštovanja do narave in oblikujejo primeren odnos do živali. 

Aktivnosti vedno prilagodimo starosti in psihofizičnim zmožnosti obiskovalcev, ter specifikam posameznega letnega časa. 

Poleg individualne ponudbe naše kmetije, smo skupaj z okoliškimi kmetijami oblikovali raznolike programe, ki jih je mogoče izvajati na naših kmetijah ali pa na lokaciji naročnika, kot so domovi za starejše, varstveno-delovni centri, šole in podobno.

  • Živali na obisku:

Živali dokazano dobro vplivajo na počutje ljudi, umiritev misli in zmanjšanje stresa. K vam lahko pripeljemo terapevtske živali, od jagenjčkov, koz, psa ali mačke, do piščančkov, kokoši in petelina. Ob optimalni skrbi za dobro počutje vključenih živali so lete na voljo za božanje in crkljanje, njihovi spremljevalci pa za sproščen klepet.

  • Vsebinske delavnice

Kmetije smo zelo raznolike in imamo različna znanja ter možnosti. Povezujemo in združujemo jih za izvedbo zanimivih delavnic na temo samooskrbe ter ostalih aktivnosti na kmetiji.

Več o naših partnerskih kmetijah in ponudbi si lahko preberete v brošuri

 Za več informacij in ponudbo, vas prijazno vabimo, da nas kontaktirate. 

Alenka 031 773 474, info@jahalnepocitnice.si ,